SUKUJUHLA- JA KOKOUS LEPPEISSÄ TUNNELMISSA LAHDESSA 16.9.2023

Runsaat 30 urhoollista Vatasten sukuseuralaista oli hankkiutunut kauniina syyskuun päivänä Lahteen viettämään Vatasten seitsemättä sukujuhlaa ja -kokousta. Kokouksen ilmapiiri noudatteli vallitsevaa ilmanalaa, oli poutainen, aurinkoinen ja lempeän lämpöinen tunnelma. Salissa huokui voimakas yhteisöllisyyden tunne, välitimme toisistamme.

Itse sukuseuran vuosikokous sujui leppoisan jouhevasti ja sopuisasti. Ensimmäistäkään kertaa ei tarvinnut ääntenlaskijoiksi ja pöytäkirjantarkastajiksi valittujen Isto Huvilan ja Timo Huttusen ryhtyä kokouksen aikana töihin.

Ehdottomasti suurimpana ponnistuksena toimintasuunnitelmassa nähdään Vatasten sukukirja 2:n toimittamista. Sen materiaalin keräys on parhaillaan käynnissä ja tarkoituksena on sukukirjan toisen osan julkaisu vuonna 2025. Ongelmia kuitenkin aiheuttaa Euroopan Unionin direktiivin pohjalta laadittu vuoden 2019 alusta voimaan tullut tietosuojalaki, joka koskee myös sukukirjoja. Tilannetta ei helpota, ettei viranomaisilta ole selkeitä ohjeita, miten lain määräyksiä tulkitaan. Puheenjohtaja Anneli Saarinen kertoikin tilannetta kuvastavan sen, ettei lain voimaan tulon jälkeen ole julkaistu yhtään sukukirjaa. Ongelmat on kuitenkin päätetty voittaa ja kokouksessa toivottiin kaikkien seuran jäsenien antavan suostumuksensa tietojensa julkaisemiseen kirjassa ja suosittelevan sitä sukulaispiirilleenkin.

Sukujuhlassa tavataan taas kahden vuoden päästä

Sukujuhlia on järjestetty kahden vuoden välein aina seuran perustamisesta vuodesta 2010 lähtien. Poikkeukseen pakotti vain korona, joka pakotti kolmen vuoden taukoon ennen tätä edellistä sukujuhlaa. Seuraava sukujuhla päätettiin järjestää taas kahden vuoden päästä vuonna 2025. Hallitus määrittelee sukujuhlalle sopivan paikan.

Jäsenmäärä vakiintunut

Sukuseuran jäseninä voivat ollaan suvun jäsenet tai heidän puolisonsa. Sukuseuran jäsenmäärä on ollut kohtuullisen vakaa, noin 180 jäsentä. Jäseniä toki voisi olla enemmänkin, sillä Vatanen on nykyisenä tai entisenä nimenä käytössä 1914 henkilöllä. Olemme sukupuolellisesti hyvin tasa-arvoinen suku, sillä naisia ja miehiä on lähes saman verran.

Rahaa on

Sukuseura on elänyt tiukan talouskurin alaisena, sillä taseeseen on kertynyt 13 toimintavuoden aika noin 10.000 euron puskuri tulevia toimintoja varten. Kun jäsenmaksu on vain 20 euroa jäseneltä ja saman perheen jäseneksi tuleva henkilö pääsee jäsenmaksusta vitosella, niin tulosta voi pitää hyvänä. Jopa niin hyvänä, että tämän kertaisessa sukujuhlassa päätettiin olla järjestämättä arpajaisia. Säännönmukaisimmin tuloja on kertynyt jäsenmaksuista, mutta myös tarvikevälityksellä on kassaa kartutettu. Vataset Sukukirja 1:den painos on muutamaa kappaletta vaille loppuun myyty.

Kuluja seuralle kertyy sukujuhlista, jotka tosin tuovat myös osallistumismaksuja. Toinen, vuosittainen menokohde on Vatas-postin painatus- ja jakelukulut.

Anneli Saarinen jatkaa puheenjohtajana, hallitukseen yksi uusi jäsen

Seuran puheenjohtajana jatkaa Anneli Saarinen, joka valittiin tehtävään ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Seuran varapuheenjohtajana jatkaa niin ikään kaksi vuotta sitten toimessa aloittanut Esko Vatanen ja muina hallituksen jäseninä jatkavat Tarja Hukka, Pekka K. Vatanen, Marko Vatanen ja Maija Väänänen.  Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Anneli Myller. Liisa Koponen halusi luolua hallituksen jäsenyydestä. Kaikki valinnat olivat yksimielisiä.

Tapahtumassa onniteltiin 80-vuotta täyttänyttä sukuseuran aktiivista toimijaa ja sukututkijaa Anssi Sauraa.

Teksti: Esko Vatanen

Kuva: Pekka K. Vatanen